Zdrowy organizm to atrakcyjny wygląd i doskonałe samopoczucie. Doskonałym sposobem, by poprawić stan własnego zdrowia jest chlorofil, który można znaleźć przede wszystkim w roślinach zielonych.
Godna uwagi jest także chlorofilina, która niweluje stany zapalne skóry oraz wzrost bakterii odpowiedzialnych za powstawanie ran.
Stosując maści z zawartością chlorofiliny można zapewnić skuteczne leczenie ran, przyspieszyć ich gojenie, a także zniwelować ból oraz złagodzić zmiany trądzikowe o łagodnym lub umiarkowanym nasileniu.
Warto podkreślić, że w przypadku leczenia chlorofiliną efekty można zauważyć już po trzech tygodniach.
Niepodważalną zaletą chlorofilu są także jego właściwości przeciwwirusowe, dzięki czemu istnieje możliwość zatrzymania rozwoju stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej oraz narządów intymnych, zainfekowanych wirusem opryszczki.
Chlorofil w swoim składzie zawiera także magnez, który pozwala zmniejszyć napięcie nerwowe, zrelaksować się, wzmocnić mięśnie i kości. Godny podkreślenia jest fakt, że 50% zawartości magnezu znajduje się w kościach, a druga połowa jest rozmieszczona w komórkach, tkankach oraz narządach.
Dzienna dawka magnezu, który należy przyjmować w różnej postaci wynosi 320 mg dla kobiet i 420 mg dla mężczyzn. Pół filiżanki mrożonego szpinaku zawiera aż 75 mg magnezu.
Prawidłowa waga i ciśnienie
Chlorofil pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz odpowiednią wagę ciała, co bez wątpienia przekłada się na szeroko rozumiane zdrowie.
Chlorofil pozwala także zniwelować choroby układu naczyniowego, w tym żylaki.
Jedząc zielone warzywa liściaste dostarczamy do organizmu znaczne ilości witaminy K, która jest odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi. Niedobory witaminy K mogą przyczynić się do nadmiernego krwawienia. W przypadku diety ubogiej w warzywa liściaste warto wprowadzić suplementację chlorofilową.
Chlorofil korzystnie wpływa także na metabolizm, dlatego też jest on polecany osobom walczącym z nadmiarem kilogramów. Chlorofil skutecznie zmniejsza uczucie głodu,zapobiega hipoglikemii oraz wzrostowi złego cholesterolu.
Chlorofil zawierają przede wszystkim rośliny zielone i liściaste, np. szpinak, pietruszka, zielona fasolka oraz endywia.