Podstawowe fakty o chlorofilu

O chlorofilu uczymy się w szkołach i wiemy, że jest to zielony barwnik obecny w roślinach. Wiemy też, że jest to substancja o istotnym znaczeniu w naszej diecie i że każdy powinien go jeść codziennie odpowiednią ilość w postaci właściwej ilości warzyw i owoców.

W praktyce jest to trudne do wykonania zadanie, ponieważ rośliny pochodzące z normalnych upraw nie posiadają za dużo dobrych dla nas składników, a do tego jest w nich wiele zanieczyszczeń i innych związków chemicznych. Nie mogą się równać z produktami z ekologicznych farm. Dlatego z pomocą przyszli nam naukowcy. Wyizolowali oni chlorofil z komórek roślin i zaproponowali go nam w postaci płynnej, którą organizmowi najłatwiej jest przyswoić.

Właściwości chlorofilu

Trzeba zdawać sobie sprawę, że chlorofil to substancja odpowiedzialna za fotosyntezę w różnych roślinach, ale także w niektórych bakteriach. Mamy 4 typy tej substancji. Pierwsze dwa z nich są bardzo popularne i występują w dużej ilości chociażby w glonach. Pozostałe dwa występują tylko w ograniczonej liczbie roślin. Wszystkie z nich to jednak kluczowy czynnik w procesie fotosyntezy, który z kolei umożliwia prawidłowe odżywianie się roślin i ich wzrost.

Zalety chlorofilu

Ważny jest też fakt tego, jaki kolor posiada chlorofil. Jeśli coś jest zielone, znaczy to, że pochłania całe spektrum promieniowania świetlnego z wyjątkiem tej jego części, którą widzimy. Ona się odbija od niego. W przypadku chlorofilu pochłaniane są promienie światła o wysokiej energii, a odbijane te o energii mniejszej, co nadaje substancji właśnie kolor zielony.

Chlorofil to doskonały magazyn energii ze słońca, ale także tlenu. W jego centrum znajduje się atom magnezu i jeśli przyjrzymy się strukturze cząsteczki, zauważymy, że jest ona bardzo podobna do cząsteczki hemoglobiny. Różnią się tym, że w hemoglobinie jest atom żelaza, a nie magnezu. Ogólne właściwości są jednak takie same, przez co chlorofil bywa nazywany zieloną krwią.

Jedzenie warzyw i owoców sprawia, że do naszego organizmu dostaje się substancja przenosząca dużo energii i do tego wyłapująca wolny tlen. Taki tlen określamy mianem wolnych rodników i nie lubimy go bardzo, ponieważ prowadzi do powstawania przypadkowych uszkodzeń w komórkach. Chlorofil to też dostarczyciel tlenu i zapewnia go miejscom, gdzie tlenu jest mało, na przykład naszym jelitom, gdzie bez tlenu rozwijałyby się szkodliwe dla nas bakterie. Chlorofil eliminuje bakterie złe i promuje te dobre.

O serwisie

Skorzystaj z naszego doświadczenia związanego ze zdrowym stylu życia.

Co to jest chlorofil?
Jak chlorofil wpływa na nasz organizm?
Dlaczego warto stosować chlorofil?
Jak poradzić sobie z zakwaszeniem organizmu?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

Kontakt

kontakt@studio-kotlina.pl

Galeria