Mechanizm zakwaszania organizmu

Przede wszystkim szkodliwe są nasze nawyki żywieniowe. Wiele osób je zbyt dużo.

Błędne będzie również żywienie się takimi składnikami, które rozkładają się w formie kwaśnego odczynu. Pieczywo, produkty mączne, cukiernicze, słodycze, słodkie napoje. To wszystko teoretycznie jest słodkie, a rozkłada się z kwaśnym odczynem. W czasie trawienia mięsa będzie dochodzić do powstania kwasu moczowego, który mówi się, że jest cichym zabójcom. Kawa zawiera puryny, które również prowadzą do zakwaszenia i przesuwają procesy przemiany materii w kierunku kwaśnym. Podobnie produkty z dużą ilością białka.

 

 

W przypadku niedoboru witaminy C będzie się pojawiać proces gnilny w jelitach i tym samym powstawać będą toksyny. Dzienna dawka czystego białka dla osoby dorosłej nie powinna przekraczać 50 gram. Wiele osób spożywa nawet 10 razy więcej białka. Wszelkie słodkie napoje gazowe oraz słodycze będą wpływać na zakwaszenie naszego organizmu. A co najciekawsze nigdy te produkty nie są kwaśne w smaku. Często wręcz przeciwnie, a jednak po rozkładzie stają się kwaśne.

Zakwaszamy się tak naprawdę systematycznie co decyduje o totalnej destrukcji w układzie pokarmowym, ponieważ kosmki jelitowe albo nie będą wchłaniać zakwaszonego pokarmu wcale albo będą go wchłaniać słabo. Objawia się to bardzo często biegunką. Czasami przyczyną zakwaszenia może się okazać równie zaparcie, jest o lekceważona dolegliwość, z którą jak się okazuje bardzo wiele osób musi się obecnie zmagać. Duży problem to również złe łączenie pokarmów.

Ogromnym zagrożeniem dla ludzi jest brak ruchu a co za tym idzie również niedotlenienie mięśni. To sprawia, że nie będzie można utrzymać odpowiedniej równowagi zasadowo – kwasowej. Uważać należy na diety odchudzające, które bardzo często pomagają schudnąć, ale daję nam taki skład spożywanych produktów, że od razu będziemy czuć się dużo gorzej. Zakwaszenie to bardzo duży problem, z którym musi zmagać wiele osób. Pojawia się bardzo często zmęczenie, wymioty, brak apetytu i nie można sobie z tym problemem poradzić.

Aby unikać zakwaszenia należy dbać o to, by odżywianie było racjonalne, tak by wybierać te składniki, które są w stanie zagwarantować nam skuteczną i systematyczną alkalizację organizmu.

Więcej na stronie...

O serwisie

Skorzystaj z naszego doświadczenia związanego ze zdrowym stylu życia.

Co to jest chlorofil?
Jak chlorofil wpływa na nasz organizm?
Dlaczego warto stosować chlorofil?
Jak poradzić sobie z zakwaszeniem organizmu?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

Kontakt

kontakt@studio-kotlina.pl

Galeria